HealthKit & Google Fit

Gezondheidsdata is natuurlijk een gevoelig onderwerp. Privacy staat bij de gebruiker steeds vaker hoog op de agenda en niets is zo privé als de gegevens over je eigen gezondheid. Apple en Google bieden oplossingen om gezondheidsgegevens te verzamelen, op te slaan en in te zien en hopen ook de gebruiker gerust te stellen met betrekking tot privacy.

HealthKit

https://developer.apple.com/he...

HealthKit is een framework van Apple dat beschikbaar is sinds iOS 8. Het framework richt zich er op om een datastore te zijn voor gezondheidsinformatie. Het systeem maakt er zelf gebruik van om sommige gegevens te verzamelen (stappen, trappen lopen). Apps kunnen data opslaan en inzien. De gebruiker heeft zelf de volledige controle over welke apps welke data mogen lezen en/of schrijven. Er is een groot aantal typen data gedefinieerd, waardoor uitwisseling met andere apps makkelijker wordt (denk aan 'slaapanalyse', 'hartslag', 'bloedglucose', etc. Zie HealthKit Constants Reference).

Apple Healthkit

De Gezondheid app van Apple is één van de standaard apps op de iPhone en geeft inzicht in de gezondheidsinformatie die beschikbaar is in HealthKit.

Google Fit SDK

De Google Fit API's zijn onderdeel Google Play Services en bestaan uit een aantal API's voor Android en een web REST API. De Google Fit app kan door gebruikers worden gedownload in de Play Store. In tegenstelling tot HealthKit, die zich richt op gezondheidsdata in de brede zin, richt Google Fit zich meer op het verzamelen en tonen van fitnessdata. Dit is ook te zien aan het soort data dat standaard kan worden opgeslagen en gedeeld in Google Fit.

Google Fit 1414578369 Ay E8 Full Width Inline

In tegenstelling tot HealthKit, die zich richt op gezondheidsdata in de brede zin, richt Google Fit zich meer op het verzamelen en tonen van fitnessdata.

De officiële data types zijn bijna allemaal gericht op fitness (zie Google Fit DataType). Een ontwikkelaar kan eigen datatypes toevoegen, maar deze blijven alleen beschikbaar binnen de app van de ontwikkelaar.

Veiligheid & privacy

Hoe veilig is onze data als we het opslaan in HealthKit of Google Fit? Apple is heel duidelijk als het gaat om veiligheid. Vanaf de introductie van HealthKit ligt er een grote nadruk op de veiligheid en privacy van de gegevens die door HealthKit worden bewaard. Alleen de gebruiker zelf heeft toegang en kan bepalen wat er mee gebeurd. Alle data is versleuteld en wordt alleen versleuteld ge-backupped naar iCloud. Hoewel Google toch minder expliciete uitspraken doet over de privacy van de gegevens, geven ze wel aan dat gezondheidsdata uitgesloten is van marketing doeleinden.